Grillad laxbowl med jordgubbssalsa och vitlöksdressing
Portioner 4
Tillagningstid 1 hour hr
INGREDIENSER
Marinerad lax
- 600 g laxsida, med skinn
- 2 msk sesamolja
- 2 msk soja
- 0.5 st lime
Jordgubbssalsa
- 250 g färska jordgubbar
- 2 st salladslökar
- 0.5 kruka färsk mynta
- 0.5 st lime
Övriga ingredienser
- 4 dl sushiris (eller valfritt ris)
- 250 g sugarsnaps
- 0.5 gurka
- 2 msk svarta sesamfrön
- Felix vitlöksdressing
- salt
RECEPT
- Receptets angivna tillagningstid inkluderar inte marinering på minst 2 timmar och tiden det tar för grillen att bli redo.
Marinera lax
- Blanda ihop sesamolja, soja och pressad lime till marinaden.
- Lägg laxen i en skål eller form och häll över marinaden.
- Låt marinera i kylen i minst 2 timmar, vänd runt efter halva tiden.
Laxbowl
- Tänd grillen.
- Koka riset i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen.
- Gör jordgubbssalsan medan grillen blir varm och riset tillagas.
- Grilla laxen på indirekt värme, med skinnsida ner på ett fisknät eller en plåt. Grilla i ca 25 min, tills laxen blivit ljusrosa på ytan och faller isär när du skrapar på den
- Skär gurkan i tunna skivor.
- Lägg riset i en djup tallrik. Toppa med grillad lax, jordgubbssalsa, sugarsnaps och gurka.
- Ringla över Felix vitlöksdressing, samt strö över sesamfrön och några myntablad.
Jordgubbssalsa
- Finhacka jordgubbar och mynta, strimla salladslöken och lägg i en skål.
- Pressa över limen, och rör ihop allt till en salsa.