Allt om gurka
I maj 1939 såddes de första gurkfröna till vad som skulle komma att bli det Felix vi är idag. Ättiksfabriken i Eslöv hade bestämt sig för att möta den ökade efterfrågan på färdiginlagda grönsaker och Herbert Felix anställdes som ansvarig för den nya gurkavdelningen. Han hade nyligen kommit till Sverige och hade gedigen kunskap om inlagd gurka. Hans släkt hade nämligen tillverkat gurkkonserver i dåvarande Tjeckoslovakien sedan mitten av 1800-talet. Efter att Herbert Felix tvingades fly sitt hemland lyckades hans maka Kerstin få tag på släktens oersättliga receptbok – hon tog med sig den hem till Sverige och på den vägen är det!
Av den anledningen klappar våra hjärtan lite extra för just gurkan. Här har vi samlat intressant och spännande fakta om gurkor så att du också kan lära känna gurkan lite bättre!
Gurkodling
Ett intensivt arbete!
Gurka har odlats i nära 5 000 år och tros ha sitt ursprung i Indien. Från Mellanöstern spreds den sedan över hela världen och i Sverige har vi odlat gurka sedan slutet av 1500-talet.
Gurka är en ettårig växt som finns i många olika former. De vanligaste sorterna är den långa, smala slanggurkan och den korta, tjocka inläggningsgurkan.
I Sverige odlas mycket gurka! Faktum är att vi är mer eller mindre självförsörjande av gurka, men en viss import av färsk gurka sker under vinterhalvåret då den svenska produktionen ligger nere, eftersom gurkplantor är känsliga för låga temperaturer.
Gurkfröna sätts därför inte förrän i början av maj, vilket gör gurksäsongen på vår fabrik i Eslöv kort och intensiv! Den pågår under cirka 10 veckor mellan juli och september och under den tiden producerar vi hela 6 000 ton inlagd gurka varje år.
Varje vecka under gurksäsongen inspekterar vi skörden hos våra kontraktsodlare. Under dagar med mycket sol kan gurkor växa flera centimeter om dygnet. Vi justerar därför skörden allteftersom så att vi får de storlekar på gurkor vi behöver. Våra gurkor ska helst vara 25-48 mm i diameter, men inget går till spillo.
När de vuxit till rätt storlek skördas sedan majoriteten av gurkorna för hand och körs till vår fabrik i Eslöv. Så småningom hamnar dem i glasburkar ute i matbutikerna runt om i Sverige.
Våra produkter
Älskade, svenska klassiker!
Bostongurka
Herbert Felix stred frivilligt med de allierade i andra världskriget mellan 1943 och 1945. Under hans första besök tillbaka i fabriken i Eslöv efter krigsslutet noterade han en hög med gurkspill. Han började genast fundera på vad man skulle kunna göra av gurkändarna som blivit över, istället för att låta det bli matsvinn. 1952 lanserades vår Bostongurka i butik och blev snabbt en succé!
Vår Bostongurka passar perfekt till korv med bröd, hamburgare, eller varför inte till falukorv i ugn?
Smörgåsgurka
Vår skivade smörgåsgurka kom till efter att bönderna lät gurkorna bli för stora, enligt traditionella mått, innan de skördades. Herbert Felix fick då idén att skiva gurkan, vilket även visade sig vara ett väldigt effektivt sätt att förpacka produkten, eftersom man fick plats med mer gurka i varje förpackning.