Våra odlare
Att odla grönsaker är ett sätt att leva och tänka på. Trots olika traditioner och tillvägagångssätt finns det en sak som förenar våra lokala odlare och samarbetspartners: Kärleken till den svenska maten.
Åke Nilsson ärvde gården av sin far 1983 och det var även då samarbetet med Felix började. Ett samarbete som har visat sig fungera så väl att Åke kunnat investera i en ännu större gård, en stor investering som visade sig framgångsrik
I Sverige har vi odlat gurkor sedan 1600-talet, och på gården Andersborg i Södra Sandby i Skåne har familjen Jönsson hållit på nästan lika länge. Gården har tillhört familjen i 11 generationer och har ett långt och nära samarbete med Felix. Idag är det Nils Jönsson som driver gården vidare.
På den 100 år gamla släktgården Sassarps gård i Löberöd i Skåne odlas det idag potatis, råg, raps, sockerbetor och vete. Gården består av 315 hektar – 50 hektar består av potatis, varav 25 hektar potatis kommer till Felix. Fredrik har odlat potatis till Felix i snart 15 år, innan dess var det Fredriks far som drev gården.
Gården i Fjälkinge utanför Kristianstad har en lång historia och har funnits i familjen Fjelkners ägo i olika konstellationer ända tillbaka till 1600-talet. Trots att både krig och bränder har härjat så har gården överlevt tidens tand och idag odlas både rödbetor, sockerbetor, potatis och spannmål.
Den gamla gården bland de gröna fälten har en lång och intressant historia. Det var domkyrkan i Lund som ägde den under många hundra år, medan granngården har funnits inom familjen i fem generationer. Ulf växte upp på gården med sina föräldrar som utöver rödbetor även odlade potatis.
Hållbara odlingar
Arbetet för att minska vår miljöpåverkan börjar ute på åkrarna där våra råvaror växer. I samarbete med odlarna gör vi ständigt förbättringar för att göra produkterna så miljömässigt hållbara som möjligt. Förutom att beräkna klimatavtrycket för alla våra produkter har forskningsinstitutet RISE också hjälpt oss undersöka vad vårt arbete för mer hållbar odling har gett för resultat.