Så gör vi Felix ketchup

Felix tomatketchup har satt guldkant på vår vardag i snart 70 år med sin goda, unika smak. Men hur går det egentligen till att göra Sveriges mest älskade tomatketchup? Här får du följa med på resan från frö till färdig ketchup.

Från frö till tomat

Felix tomatketchup är en riktig trotjänare i svenska kök och har funnits ända sedan 1956. Den goda och klassiska smaken handlar förstås om vårt unika recept, men i grunden om våra tomater. Tomaterna som blir till tomatpuré är 100% hållbara. Vi använder oss av tredjeparts certifieringar för att säkerställa att alla tomater vi köper kommer från leverantörer som aktivt arbetar med hållbarhet. Framförallt genom att minska vattenförbrukning och att skydda jorden som är största utmaningarna.

Får växa naturligt i solen för bästa smak

Fröerna som blir till tomater är speciellt utvecklade för att bli just ketchup och anpassade för klimatet och jorden där de ska slå rot och växa. Tomaterna odlas på varmare breddgrader i till exempel södra Europa och då framför allt i Spanien och Portugal. De planteras i växthus i början av året där plantorna får gro i ljus helt naturligt från solen. I april och maj är det dags att flytta ut tomatplantorna på fälten. Tomaterna får sedan mogna naturligt under solens strålar för att uppnå sin mest fulländade smak.

Tomaterna odlas med kärlek och kunskap

Bakom varje planta finns våra passionerade odlare – som ofta har odlat tomater i flera generationer. De har ärvt såväl kunskapen som kärleken till tomaterna. På bilden ser du två av våra tomatodlare, far och son Sérgio Simoes och Afonso Simoes i Portugal. Familjen har odlat tomater i över tre generationer. Deras favoritprodukt i köket är inte oväntat tomatketchup och favoriträtten tomatsallad.

Förutom odlarna finns det många andra experter med passion för att odla just tomater. Allt från forskare som utvecklar fröer, agronomer som planerar säsongen och säkerställer rätt tomatsort, till experter som konstant utvecklar hela odlingsprocessen för att möta klimatförändringarna vi står inför. Alla med stort engagemang för att få den bästa skörden som slutligen blir Sveriges mest älskade ketchup.

Klimatmedvetna tomatodlingar

Tomatodlarna och fabrikerna arbetar med senaste tekniken och forskning för att vara klimatsmarta. Största utmaningarna är vattenbrist och jorderosion idag. För att använda vattnet smartast används till exempel droppbevattning som preciserar vattenförbrukningen på fälten. Fabrikerna har vattenreningsverk så att vattnet kan återanvändas för att säkra att inget vatten går till spillo. För att förhindra jorderosion ser våra bönder till exempel till att ha rotationen av gröda på åkrarna.

För att få naturlig skugga planteras det exempelvis ut växter som skänker skugga åt plantorna. Bon placeras ut till fåglar och fladdermöss så att de naturligt håller ohyran borta från fälten och odlingarna. Det finns även exempel där odlare planterar växter runt åkrarna för att ge biologisk mångfald och för att främja binas livsmiljö.

Då har tomaterna mognat färdigt

Tomaterna till Felix tomatketchup får all den tid och sol de behöver för att växa sig så saftiga och smakrika som möjligt ute på fälten. Med ny teknologi, bland annat GPS och sensorer, kan vi idag följa plantan från frö till mogen tomat. Vi kan se hur plantan utvecklas, dess behov av vatten och när det är optimalt att skörda tomaterna.

Vid skörden är våra odlare noga med att ta vara på hela växten. Rester från plantorna blir näring till nya tomatplantor och svinnet av tomatskal och frön går sedan tillbaka till jordbruket eller används som djurfoder. De skördas under en kort period mellan juli och september när tomaterna är perfekt mogna för den mest fylliga smaken. Allt för att få till den bästa tomatpurén i vår ketchup.

Från tomatodlingen är avståndet till fabriken kort – bra både för miljön och för att behålla den goda smaken. I fabriken kontrolleras först tomaternas kvalitet och varje tomat behandlas sedan i ett slutet system som innebär att smak och kvalitet säkerställs hela vägen från tomat till puré.

Vi gör vår ketchup i Blekinge sedan 1956

Felix ketchup tillagas med stolthet i Blekinge sedan 1956. Tomatpurén som vi köper in transporteras från fabrikerna till Sverige i en så koncentrerad tomatpuré som möjligt för att minska onödiga transporter. Felix ketchupflaska tillverkar vi på plats i ketchupfabriken i Blekinge för att minimera transporter av tomma flaskor.  Det minskade koldioxidutsläpp med över 80% bara på transporten jämfört med att köpa in tomma flaskor från utlandet.  

Receptet till Felix ketchup är sedan starten hemligt och vår klassiska ketchup blir ständigt en favorit hos nya generationer. Resan som vår ketchup gjort genom decennierna har präglats av nyfikenhet, förbättring och nytänkande. Visste du till exempel att Felix var först i Sverige med osötad ketchup?

Felix Ketchup tillagas med samma recept sedan 1956, helt utan konserveringsmedel och tillsatser.

tallrik med köttbullar och spagetti
Hela sortimentet
Felix ketchup och spagetti och köttbullar
Ketchup & chilisås
Felix dressingar och såser, tomater, ägg och vitlök
Dressing & sås
Inlagda grönsaker, smörgåsgurka, bostongurka, skivade rödbetor - Felix
Inlagda grönsaker
Felix potatisbullar på tallrik med rårörda lingon
Sylt & äppelmos
Pommes Criss Cut förpackning och en plåt med pommes
Potatis
Felix köttbullar i stekpanna med förpackning bredvid
Mat för många
Tre goda pajer vilar på ett picknickbord vid vattnet en solig sommardag - Felix
Mat för en
Search