Rödbetor så långt ögat når
Den gamla gården bland de gröna fälten har en lång och intressant historia. Det var domkyrkan i Lund som ägde den under många hundra år, medan granngården har funnits inom familjen i fem generationer. Ulf växte upp på gården med sina föräldrar som utöver rödbetor även odlade potatis och spannmål. Från början arrenderade de marken från kyrkan, men sedan några år tillbaka driver de gården själva.
Rödbetor från en gård i skånska Dösjebro
Rödbetan odlas på friland, vilket är mindre energikrävande än växthus. Växten är lättodlad och härdig och kan i gynnsamma lägen odlas långt norrut i landet. Rödbetan har odlats i ca 4 000 år och härstammar troligen från den i Europa vildväxande strandbetan. Den är släkt med sockerbetan, foderbetan, mangold, spenat m fl. Sår rödbetorna gör Ulf efter det ordinarie jordbruket. Gulbetor och polkafärgade är andra betsorter som odlas efter samma princip, och sorterna baseras på säsong. Skörden sker i mitten av september.
”Det bästa med att odla rödbetor är att det är en intressant gröda – faktiskt den gröda vi äter mest av i Sverige. Vad som gör det roligt att odla rödbetor till Felix är att det blir bra produkter av råvarorna, och att du känner dig trygg att ha med den partnern i odlingen.”
”Hela min skörd av rödbetor, 7 hektar, går till Felix, ett samarbete som går tillbaka tio år i tiden. Det är en förmån att jobba med svensk lokalodlad mat, och när skörden blir extra bra efter allt hårt arbete, och dina rödbetor hamnar i butikerna, då känns det riktigt bra.”