Familjen Jönssons hjärta klappar för gurkor

I Sverige har vi odlat gurkor sedan 1600-talet, och på gården Andersborg i Södra Sandby i Skåne har familjen Jönsson hållit på nästan lika länge. Gården har tillhört familjen i 11 generationer och har ett långt och nära samarbete med Felix. Idag är det Nils Jönsson som driver gården vidare.

Gårdens gurkor blir till Felix Inläggningsgurka och Bostongurka​

Över de vidsträckta fälten vid gården, som spänner sig över 130 hektar, odlar familjen Jönsson idag 5 hektar gurka, 10 hektar rödbetor och 10 hektar potatis som går till Felix. Gurksäsongen är kort, från juli till september. Gurkorna skördas, blad och skott plockas bort och själva plantan binds upp för att ge gurkorna bra utrymme med mycket ljus. Hela skördearbetet sker för hand och hamnar så småningom i glasburkar ute i matbutikerna runt om i Sverige.
Två män sittandes på huk i ett gurkfält.

”Det är en fantastisk känsla att jobba i och med naturen – du är med och skapar något varje säsong. Det är en spännande process varje dag, att vara beroende av väder och vind och ändå kunna få fram högkvalitativa råvaror som blir till smakfulla produkter.

Vad som gör det roligt att odla gurkor till Felix är att det blir bra produkter av råvarorna, och det är ett väldigt bra samarbete med bra vägledning.”

Läs mer om våra odlare

tallrik med köttbullar och spagetti
Hela sortimentet
Felix ketchup och spagetti och köttbullar
Ketchup & chilisås
Felix dressingar och såser, tomater, ägg och vitlök
Dressing & sås
Inlagda grönsaker, smörgåsgurka, bostongurka, skivade rödbetor - Felix
Inlagda grönsaker
Felix potatisbullar på tallrik med rårörda lingon
Sylt & äppelmos
Pommes Criss Cut förpackning och en plåt med pommes
Potatis
Felix köttbullar i stekpanna med förpackning bredvid
Mat för många
Tre goda pajer vilar på ett picknickbord vid vattnet en solig sommardag - Felix
Mat för en
Search